Dentysta Ruda Śląska


Prywatne gabinety stomatologiczne

Prywatne gabinety stomatologiczne prowadzone są przez osoby zajmujące się wykonywaniem samodzielnej działalności gospodarczej lub małżonków czy pary. Dlatego stają się one źródłem dochodu dla osób dobrze znających się na stomatologii i chcących zarabiać na wykonywaniu usług dentystycznych. Prowadzenie jednoosobowej działalności stomatologicznej ma tę zaletę, że pozwala na pełną swobodę w ustalaniu grafiku przyjęć pacjentów i udzielania im porad. Natomiast specyfiką pracy gabinetów prowadzonych na przykład przez małżonków jest fakt, że mogą oni pracować w jednym miejscu i nie muszą szukać zajęcia w różnych zakładach pracy. Dzięki temu mogą stale monitorować ilość dochodów przez siebie osiąganych.

Duże centra stomatologiczne prowadzone są głównie w miastach. Największym zainteresowaniem wśród pacjentów cieszą się te z nich, które prowadzone są przy uniwersytetach oraz w ramach większych przychodni. Dzieje się tak dlatego, że centra stomatologiczne znajdujące się przy uniwersytetach obsługiwane są głównie przez studentów, którzy za darmo albo po przystępnej cenie zajmują się udzielaniem różnych porad dentystycznych. Natomiast dentyści przyjmujący w większych przychodniach są zwykle łatwo dostępni i pracują nawet w soboty. Można zapisywać się do nich osobiście lub przy wykorzystaniu telefonu czy Internetu. Wszystko to sprawia, że posiadają one stałą liczbę zadowolonych pacjentów, którzy powracają do nich przez lata.


Rodzaje próchnicy

Dentysta Ruda Śląska


Próchnicę można podzielić na kilka rodzajów, w zależności od miejsca występowania oraz przebiegu ? wyróżniamy:

1. Próchnicę kwitnącą ? szybko postępująca próchnica, obejmująca w krótkim czasie wiele zębów. W wielu przypadkach dotyczy powierzchni zębów wolnych od próchnicy. Można ją stwierdzić u osób ze zmniejszonym wydzielaniem śliny, bądź u młodych ludzi spożywających często kariogenne produkty.

2. Próchnicę wczesną ? pojawia się na zębach mlecznych w niedługim czasie od momentu ich wyrznięcia. Najczęściej dotyczy zębów siecznych szczęki, a następnie rozwija się dalej i atakuje kolejne grupy zębów. Powstaje na powierzchniach wargowych w okolicy szyjki zęba, czyli tuż przy dziąśle. Charakteryzuje się bardzo szybkim przebiegiem, w wyniku którego dochodzi do zniszczenia dużej powierzchni zębów w krótkim czasie.

3. Próchnicę butelkową ? jest jedną z odmian próchnicy wczesnej. Przyczyną jest przedłużone karmienie butelką dziecka, szczególnie jeśli są to pokarmy sztucznie dosładzane. Mają one zazwyczaj papkowatą konsystencję, co powoduje przyklejanie się resztek do słabo zmineralizowanych zębów w miejscu przylegania smoczka. W bardzo szybkim czasie powstają tam ubytki próchnicowe.

4. Próchnicę ostrą ? występuje gdy atak bakteryjny jest dominujący nad procesami obronnymi zęba. Najczęściej dotyka osoby młode, gdyż kanaliki zębinowe są u nich znacznie szersze niż u dorosłych, co sprzyja szybkiemu rozwojowi próchnicy. Przybiera ona wtedy kolor jasny i miękką, mazistą konsystencję.

5. Próchnicę przewlekłą ? występuje najczęściej u osób dorosłych i starszych. Jej postępowanie jest wolniejsze niż próchnicy ostrej, co związane jest z fizjologicznymi mechanizmami obronnymi, jak odkładanie się zębiny wtórnej obronnej. Kanaliki zębinowe z wiekiem stają się coraz węższe, co również zapobiega szybkiemu rozwojowi próchnicy. Przybiera ona ciemny kolor i dosyć twardą konsystencję.

6. Próchnicę wtórna ? powstaje wokół wcześniej założonego wypełnienia. Przyczyną mogą być błędy podczas opracowywania ubytku, jakość materiału do wypełnienia, brak szczelności brzeżnej wypełniania, bądź odłamanie jego brzegu.

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3chnica_z%C4%99b%C3%B3w


O profilaktyce próchnicy

Profilaktyka polega głównie na edukacji zdrowotnej, endogennym i egzogennym dostarczaniu fluorków (fluorek sodu, fluorokrzemian) do organizmu, szczotkowaniu zębów, stosowaniu płukanek, nici dentystycznych i innych przyborów do higieny jamy ustnej, unikaniu częstego spożywania węglowodanów próchnicogennych (głównie sacharoza, ale również glukoza, fruktoza, maltoza), wizytach kontrolnych w gabinecie dentystycznym.

Mikrobiolodzy z UCLA School of Dentistry w listopadzie 2011 ogłosili, iż opracowali płukankę do ust zawierającą STAMP (ang. specifically targeted anti-microbial peptides) o symbolu C16G2, dobrze rokującą jeśli chodzi o eliminację S. mutans (bez wpływu na bakterie saprofityczne) i zapobieganie próchnicy1. Jest to pierwsze tego typu celowane działanie na świecie.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Próchnica_zębów


Dodane: 07-04-2019 04:35

Widok do druku:

Dentysta Ruda Śląska